STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

10.10. – 14.11. 2023 Talichův Beroun

I letos, jako každý jiný rok, se konal další ročník mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun. Letošní 41. ročník se konal od 10. října do 14. listopadu a několik studentů z naší školy se rozhodlo i s našimi pedagogy se kulturně hudebně vzdělávat.

Celý koncert zahájil symfonický orchestr českého rozhlasu spolu s dirigentem Zbyňkem Müllerem a solovým houslistou, prasynovcem Václava Talicha Janem Talichem.

Slyšeli jsme mimo jiné Dvořákovu Romanci f moll či Bartholdiho Symfonii č. 4 ,,Italská”.

O týden později následoval koncert cembala a příčné flétny a k našemu překvapení jsme neslyšeli jen pro cembalo typická barokní díla, ale i moderní díla z pera řecké skladatelky a flétnistky Sofie Mavrogenidou. Před koncertem v odpoledních hodinách předcházela beseda o cembalu a příčné flétně, která nás obohatila o spoustu nových informací.

Dále jsme mohli obdivovat klavírní kvarteto Josefa Suka, kde jsme mohli slyšet vybrané básně Jana Skácela, které recitovala herečka Taťjana Medvecká.

Další týden se nesl v duchu klavírní improvizace Jiřího Pazoura, který nám odpoledne předvedl neslýchaná provedení známých děl všemi obdobími, či úplnou improvizaci ze zadaného jednoslovného podmětu. Večerní koncert se konal v duchu filmové hudby, kde klavírní mistr ukázal, jak by jednotlivé filmové melodie mohly znít od mistrů klasické hudby z jednotlivých období, druhá polovina večera by neproběhla bez diváků, kteří nadhodili spoustu témat k improvizaci.

Předposlední večer hlavní řady koncertů se nesl v duchu přírody, kdy KD Plzeňka byla veřejnosti dříve otevřena, aby jsme si stihli prohlédnout výstavu žáků ZUŠ Václava Talicha na téma Samá voda. V první polovině večera jsme si užili hudbu z našich končin a to Slovenské tance od B. Martinů, Dvořákův Klid lesa nebo Janáčkovu Pohádku. V druhé polovině večera zazněla Rachmaninova Sonáta pro violoncello a klavír.

Na závěrečném koncertě se nám předvedl Pražský komorní orchestr a houslový sólista Jiří Vodička. Mohli jsme slyšet například předehru k Mozartově Figarově svatbě. po skončení koncertu následoval nehynoucí potlesk, který se zasloužil o dva malé kousky z houslí Jiřího Vodičky, které až uspokojily publikum.

Letošní ročník byl opravdu úžasný, jsem rád, že jsem dostal tu příležitost zúčastnit se všech koncertů, a mohl jsem tak zase obohatit svůj kulturní život. Každý koncert byl jedinečný a úchvatný, pokaždé zaplněný sál a důkazem úžasného hudebního zážitku byl i potlesk ve stoje.

Jozef Kováč 2.LA

V soutěži Hudbou životem se na 2. místě umístila Tereza Mikasová z 3.PA se svojí autorskou písní. Gratulujeme.

Talichův Beroun