STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

20. 11. 2024 – Exkurze Terezín

Naše exkurze započala 20.11. v 10:45 hodin a skončila 22.11 hodnocením a reflexí celé exkurze. Celý třídenní program byl systematicky a přehledně uspořádán, takže pro nás bylo velmi jednoduchý a dobře uchopitelný, jak se v jednotlivých oblastech orientovat.

Vše začalo obecnými informacemi co se dělo v Evropě před válkou a jak vznikla. Následovala prohlídka města Terezína, která vedla od ukázky expozice ve 2.patře, a to malé místnosti, kde spalo okolo 70.lidí ne- li více, k muzeu ghetta, krematoria až k židovské modlitebně a ukázkou jednoho z měšťanských domů .

Vše bylo doprovázeno povídáním o historii města, životě obyvatel a pak následné osidlování Židy. K večeru pro nás byl připraven workshop s názvem od čísla ke jménu, díky kterému jsme se dokázali vžít do jednotlivých osobností, které si prošli Terezínem a následně, byli odesláni na východ do koncentračních táborů.

Mezi tyto osobnosti patřila například Alice Herzová- Sommerová, Helga Hošková- Weissová a mnoho dalších. Tato část mě nejvíce zaujala a zasáhla, protože mi pomohla pochopit, jak dobu lidé, jako mi z masa a kostí , prožívali a co pro ně byli jedny z nejdůležitějších věcí, pro které žili. Druhý den ráno jsme krátké ukázky odprezentovali. Navázali jsme workshopem Láska v Terezíně- což bylo pro mne další zajímavé téma. Týkalo se svateb, obřadů, pojetí lásky a náhledu do těhotenství v té době.

Následoval nejdůležitější a nejzajímavější bod programu, kterým bylo setkání s pamětníkem druhé generace, jehož maminka v ghettu Terezín žila od svých 9.let. Bylo pozoruhodné kolik štěstí, náhod a vůle se našlo pohromadě tak, aby jeden člověk mohl přežít. Na tuto exkurzi budu ještě dlouho vzpomínat, zanechala ve mně hluboký

zážitek a ponaučení. To nejdůležitější ale co jsem si z exkurze odnesla, pro mne byl poznatek , jak moc je důležité, aby se tato historie už nikdy neopakovala.

A tak jako budoucí pedagožky v mateřských školách, či vychovatelky v družině poneseme tuto zprávu dál. Důležitě je nezapomenout!

Lucie Ryšavá