STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

3. – 6. 10. 2023 – Poznávací zájezd do Itálie

První týden v říjnu se nám, studentům, především z tříd 2.LA a 4.PB, naskytla skvělá příležitost navštívit Itálii – oblast Toskánska. Celý zájezd započal už v pondělí 2.10.  Po dlouhé jízdě autobusem jsme se ráno ocitli v kouzelném městečku Pisa, kde jsme navštívili šikmou věž, její okolí a Cattedrale di Pisa. Odpoledne jsme pak strávili v dalším malebném městečku Lucca. Náročný den jsme pak zakončili cestou do lázeňského městečka Montecantini, kde jsme byli ubytovaní a po večeři jsme mohli nasát atmosféru italských večerních ulic.

Druhý den byla v plánu města San Gimignano a Siena. San Gimignano je proslulé svými typickými středověkými uličkami a stavbami. Jako by se tu zastavil čas. Proto je zapsáno na seznamu UNESCO. V Sieně se nám nejvíce líbila majestátní gotická katedrála Nanebevzetí Panny Marie. Odpoledne jsme se naobědvali a poseděli na náměstí Piazza del Campo, kde každoročně probíhá známé sienské palio, koňské dostihy, představující středověké slavnosti.

Náš poslední den v Itálii jsme strávili ve Florencii. Viděli jsme ohromnou katedrálu Santa Maria del Fiore – známý florentský dóm, Křtitelnici sv. Jana Křtitele, slavnou sochu Davida, Ponte Vecchio – Most zlatníků. Vyšli jsme také na vyhlídku s překrásným výhledem na celou metropoli, a nakonec se podívali i do galerie Uffizi, kde nás uchvátilo dechberoucí renesanční umění, např. malíři Sandro Botticelli, Raffael Santi, Tizian a další. Ve Florencii jsme ještě stihli nakoupit suvenýry, ochutnat další zmrzlinu a nakonec jsme večer nasedli do autobusu a připravili se na cestu domů.

Celý týden nám počasí velmi přálo, bylo krásně slunečno a teplo. Zájezd jsme si všichni moc užili a doufáme, že nebyl poslední.

 

Vanesa Mitošinková,
Kateřina Válová 2.LA,
Mgr. Zdeňka Vaculíková