OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

3. ročníky v rámci odborné exkurze v Brně

V pondělí 17. 6. 2024 se třetí ročníky spolu s učitelkami Mgr. Simonou Baštovou a Mgr. Soňou Nekvindovou vydaly na odbornou stáž směr Brno, tedy do Jihomoravského kraje. Sraz byl na hlavním nádraží v Praze v 9:30 před Billou. Náš vlak (expres) odjížděl v 9:44 z hlavního nádraží směr Budapešť. Všichni jsme nastoupili do vlaku a vydali se na naši cestu do Brna. To jsme však ještě netušili, co všechno nás následující týden čeká.

V 12:22 jsme vystoupili na hlavním nádraží v Brně a vydali se do našeho hostelu Eleven, který se nachází v Dominikánské ulici ve středu Brna. Zde jsme se ubytovali v pokojích 2, 6 a 8 lůžkových, k dispozici jsme měli též vlastní kuchyň, toalety a koupelny. Hostel se nachází blízko nádraží, Zelného Trhu, v docházkové vzdálenosti jsou i různé supermarkety. Po tom, co jsme se ubytovali, jsme měli naplánovanou plavbu parníkem po Brněnské přehradě až k hradu Veveří. K přehradě jsme se přiblížili pomocí „šaliny“. Nastoupili jsme na parník a cca 45 minut jsme pluli po přehradě až do doby, kdy jsme spatřili hrad Veveří, kam jsme následně také došli. Zpět jsme šli od hradu pěšky, kdy paní učitelky říkaly, že je to kousek, jejich kousek nás vyšel na krásných 10 km až na začátek přehrady. Po příjezdu na hostel už jsme měli volnou zábavu, povídání a ve 22:00 byla kontrola na pokojích a šlo se „spát“.

Druhý den ráno byl naplánovaný odchod od hostelu v 8:45, to však nevyšlo o pár minut kvůli lehkému zdržení ze strany studentů. Po setkání na nádvoří jsme mohli všichni společně vyrazit na seznámení se s městem Brno a jeho krásnými památkami. Viděli jsme Zelný Trh, radnici a kostel Petrov. Kolem oběda jsme se přesunuli na naši první exkurzi v pivovaru Starobrno. Vyslechli jsme si povídání o začátky pivovaru a mohli jsme jít na samotnou prohlídku s výkladem, na jejímž konci nás čekala zasloužená odměna v podobě ochutnávky piva – Starobrno Bitr. Na to, jak to paní průvodkyně chválila si myslím, že to nikomu moc nechutnalo.

V 11:45 nás čekal oběd, po kterém jsme vystoupali až k brněnským vodojemům, kde jsme prošli přesně 3 vodojemy. Dále byla na programu Vila Tugendhat, po celém dni na prudkém sluníčku se paní učitelky rozhodly tuto položku na programu udělat jako dobrovolnou. Nakonec 5 statečných se jelo podívat na Vilu Tugendhat, která patří mezi památky UNESCO (pro mě to byl nejhezčí zážitek z celého Brna). Večer už nás čekalo jen kino v OC Velký Špalíček.

Třetí den jsme se v 8:15 setkali u autobusu a vyrazili směr Vídeň. Cesta nám trvala necelé 2 hodiny. Jako první jsme se šli podívat do zahrad Belvederu, poté jsme navštívili rakouskou národní knihovnu. Přesunuli jsme se do centra Vídně, kde se tyčí katedrála svatého Štefana, u které jsme také dostali dvouhodinový rozchod. V 15:00 jsme se metrem za 2,40€ přemístili do Prátru, zde jsme měli také dvouhodinový rozchod, po němž jsme mohli vyrazit domu, tedy směr Brno. Po cestě zpět jsme zjistili, že program na následující den padá tedy, co bude jako náhradní plán místo aquaparku bylo ve hvězdách.

Čtvrtý den jsme se zase sešli u autobusu, ale tentokrát jsme odjížděli směr Mikulov. Po příjezdu na toto krásné místo jsme zjistili, že vlastně tílko a šortky nebyly úplně dobrou kombinací, jelikož oproti minulým dnům byla výrazná zima. To nás však nezastrašilo a vydali jsme se na Svatý kopeček, odkud byl nádherný výhled na zámek Mikulov a na Kozí hrádek. Sešli jsme dolu, kde jsme dostali pak rozchod. Zašli jsme si do cukrárny, a prohlédli si mikulovský zámek. Společně jsme se pak přesunuli do vinařství Volařík na další exkurzi. Exkurze spočívala v degustaci vín. Bylo nám řečeno, že normální degustace obsahuje 8 vzorků, ale my dostaneme pouze 4 vzorky. Přišlo nám to velmi málo, no ale po ochutnávce 4 vzorků si myslím, že to bohatě stačilo. V odpoledních hodinách jsme se přesunuli na koupaliště Riviéra v Brně, jako náhradní plán místo aquaparku, který měl bohužel zavřené všechny venkovní atrakce.

V pátek v ranních hodinách jsme zabalili a naše cesta směřovala zpět k hlavnímu nádraží směr domov. Myslím, že po celém týdnu jsme byli všichni rádi, že si konečně odpočineme a hlavně vyspíme.

Zapsala: Lucie Sábelová 3.A.

3. ročníky v rámci odborné exkurze v Brně