OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

3.L za kulturou v Praze

Ve středu 30. listopadu 2022 se žáci a žákyně 3.L vydali vlakem na pražské Hlavní nádraží, odtud se prošli kolem Jindřišské věže přes Senovážné náměstí a Celetnou ulicí na Staroměstské náměstí. Zde se u vánočního stromu společně vyfotili  s třídní učitelkou Mgr. Soňou Nekvindovou.

Cílem jejich cesty bylo divadlo Broadway, kde se konala veřejná generálka muzikálu Vánoční zázrak. Hlavní role ztvárnili např. Lucie Vondráčková, Robert Urban, Jan Rosák, Aleš Háma, Jaroslava Obermaierová, Martin Schreiner a další. Tito herci přesvědčivě ztvárnili vztahy rodiny a starých přátel o vánočních svátcích.  Do představení byli zapojeni též diváci, kteří si mohli s herci zazpívat koledy. Příběh všechny pobavil a nadchnul.

V úterý 6. prosince se třída 3.L podívala do Prahy podruhé, tentokrát je zavedl Ing. Tomáš Kremr do Armádního muzea na Žižkově. Zde jsou pro školy připraveny vzdělávací programy, které jsou realizovány v podobě práce s pracovními listy ve skupinách za asistence lektora. V rámci programu je využíván multisenzoriální přístup: vidím – slyším – dotýkám se => pamatuji si, tedy kombinace práce s haptickými modely (například kopie sbírkových předmětů), názornými předměty a výkladu přizpůsobeného dané skupině.

Naši žáci a žákyně dostali pracovní listy, rozdělili se do pěti skupin a pak společně vyhledávali odpovědi v expozici 1. světové války. Po 40 minutách se sešli a spolu s lektorem prošli kolem vitrín a prezentovali získané znalosti spolužákům. Díky této zajímavé návštěvě se účastníci exkurze seznámili s průběhem první světové války z několika různých perspektiv – československých legionářů, vojáků rakousko-uherské armády, členů odboje, ale i obyčejných lidí, což jim ukázalo, jakým způsobem válka proměnila životy jejích aktérů.

Vánoční trh v Praze, muzikálové představení a názorné seznámení s historií zpříjemnily adventní čas a obohatily kulturní obzor všech účastníků.

3.L za kulturou v Praze