OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Výlet tříd 2.A a 2.L „TO NEJLEPŠÍ Z RAKOUSKA“

Studenti tříd 2. A a 2. L s pedagogickým doprovodem Ing. Janou Svobodovou, Mgr. Věrou Svobodovou, Bc. Jakubem Frýbertem, Ing. Janou Palečkovou, průvodkyní paní Milenou a panem řidičem Petrem vyrazili ve dnech 24.-27. června 2024 na školní výlet do Rakouska k jezerům, vodopádům, do údolí alpských hor, malebných měst a upravených vesniček.

pondělí 24. června v časných ranních hodinách jsme vyrazili autobusem směr Rakousko. První zastávka byla v malebném městečku Gmunden. Nejprve jsme si prohlédli toto překrásné místo a v místním jezeře se ti nejodvážnější vykoupali. Potom jsme přejeli do města Sankt Wolfgang, kde se nachází rodný dům maminky W. A. Mozarta. Individuálně jsme si městečko prohlédli, nafotili krásná místa u jezera, zakoupili upomínkové předměty a osvěžili se zmrzlinou. Po procházce jsme přejeli na ubytování v hotelu ve městě Maishofen. Následovalo přidělení pokojů a několikachodová večeře.

úterý 25. června po bohaté snídani v 8.00 hodin byl odjezd autobusem do jihobavorského Berchtesgadenu. Nejprve jsme pěšky došli do centra města, kde jsme se prošli pěší zónou. Navštívili jsme kavárnu, cukrárnu a pak jsme společně odjeli do horské oblasti Obersalzberg. Cílem byla návštěva „Hitlerova Orlího hnízda“ ve výšce 1 834 m n. m. Nejprve jsme společně elektrobusy vyjeli na parkoviště k tunelu. Odtud jsme pěšky prošli tunelem v délce 124 metrů k výtahu, který byl celý ze zlata. Ten nás vyvezl do výšky 124 metrů, kde se nachází zmíněná Hitlerova stavba. Tady na nás čekaly překrásné pohledy na okolní Alpy a výhled na nedaleké jezero Königsee obklopené strmými horskými masivy, které připomínají norské fjordy. Měli jsme obrovské štěstí na krásné počasí zalité sluncem. Výhled byl úchvatný. Pak následovalo překvapení paní profesorky Věry Svobodové. Vymyslela, že bychom mohli navštívit solný důl v Berchtesgadenu. A stálo to za to!!! V 16.00 hodin jsme každý obdržel velice „slušivou erární“ kombinézu. Nutnost převleku jsme ocenili nejen kvůli teplotě, která se celoročně pohybuje okolo 14 stupňů. Nasedli jsme po sedmi lidech na minivláček, jakousi pojízdnou lavici, která nás několik minut odvážela poměrně velkou rychlostí do nitra hor. Po vystoupení z vláčku nás čekala jedna atrakce za druhou, v ohromné jeskyni vzniklé po odtěžení soli jsme poznali, jak vypadá dokonalá tma. Holografická projekce nám přiblížila, jak vlastně sůl v horách vznikala. Ani jsme se nestačili zorientovat a už nás průvodce odvedl ke 40 metrů dlouhé dřevěné skluzavce, která sloužila horníkům k rychlejší dopravě mezi jednotlivými patry dolu. Zde jsme ocenili poměrně silné kombinézy, které zabránily nebezpečnému spálení. Byla to pořádná jízda, doprovázená hlasitým vískáním. Během cesty dolem jsme viděli, jak namáhavé bylo původní ruční dobývání soli a ražení tunelů, na interaktivním modelu doprovázeném filmem jsme se seznámili i s tím, jakým způsobem se těží dodnes, mokrou cestou, pomocí louhování a odčerpávání solanky. Putování solným dolem nám nabídlo ještě jednu skluzavku a působivou plavbu s laserovou projekcí po podzemním jezeře. Nakonec nás minivláček dovezl zpět na povrch. Byl to nezapomenutelný zážitek!!! Nakonec jsme si v obchůdku mohli zakoupit různé druhy soli a dalších upomínkových předmětů. Okolo 19.00 hodin jsme dorazili zpět k našemu hotelu rovnou na večeři.

Ve středu 26. června jsme se opět v časných hodinách vydali autobusem přes malebné městečko u jezera Zell am See do známého údolí Kapruner Tal, kde se nachází mohutné přehradní dílo dvou vodních jezer a třech přehrad až ve výšce 2040 m. n. m. Na toto místo jsme se dostali tunely, horskou krajinou místním autobusem, ze kterého jsme přestoupili do největšího otevřeného výtahu světa pro 185 osob jedoucím po svahu. Opět nezapomenutelný zážitek!!! Shlédli jsme zajímavé, technické vymoženosti a úchvatné přírodní scenérie. Krásný pohled byl i na nedaleký ledovec. Někteří z nás si v tomto teplém počasí udělali sněhové koule. Po cestě dolů stejným způsobem jako nahoru jsme přejeli k mohutným Krimmelským vodopádům. Všichni jsme se vydali podél vodopádů řeky Aache (3,5 km) pěšky nahoru. Někteří zdolali cestu až na nejvyšší vrchol, jiní došli o něco níž. Opět přenádherná příroda a spoustu zážitků. Po návratu nás čekala bohatá večeře a poslední noc v hotelu.

Ve čtvrtek 27. června jsme po snídani předali paní majitelce pokoje a čekala nás návštěva známého města hudby – Salzburku. Prošli jsme historické Dolní město s romantickými zákoutími, prohlédli si uličku, kde se nachází rodný dům W. A. Mozarta a došli do zámeckého parku Mirabell. Prohlídku města jsme zakončili pozorováním hry v šachy na ulici, které se účastnili tři chlapci ze 2. L – Rosťa, Ríša a Dan proti zdejšímu hráči. Kluci si vedli výborně. V 15.00 hodin jsme nasedli do autobusu a uháněli směr Beroun, kam jsme dorazili ve 21.30 hodin. Před Sokolovnou čekali rodiče, své děti si „rozebrali“ a tím jsme zdárně školní výlet zakončili.

Výlet se velmi vydařil a všichni si odnášíme úžasné zážitky a vzpomínky.

Zde se můžete podívat na některé postřehy z řad studentů:

… poznání nových míst, vzpomínky, krásná příroda …

… dobře vymyšlený program …

… krásné výhledy, jezera, příroda a program v solných dolech …

… obrovské hory, sranda v dole …

… příjemné zkušenosti s restauracemi …

… neskutečné zážitky – hlavně vodopády …

… krásná příroda, super výlety, zážitky s kamarády …

… výborná organizace, krásné vzpomínky, fajn lidičky …

… zážitky, procházky v krásné přírodě – super čupr výlet s kámošema …

… bylo to moc fajn, ale málo času s ostatníma večer …

Velké poděkování patří Mgr. Věře Svobodové za její kreativnost a organizaci při plánování jednotlivých výletů. Všichni, včetně pedagogů, si díky jejím nápadům výlet užili a už se moc těšíme co pro nás vymyslí příště!

Za pedagogický dozor zapsala: Ing. Jana Palečková

Výlet tříd 2.A a 2.L „TO NEJLEPŠÍ Z RAKOUSKA“