OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Odborná exkurze do severní Itálie – 2. část třeťáků

Stejně jako v loňském roce si studenti 3. ročníků v rámci ekonomické praxe mohli zvolit jeden ze dvou zájezdů, v rámci kterých měli možnost rozšířit si své vědomosti z literatury, dějepisu, zeměpisu a ekonomiky. Zájezd do Itálie si zvolilo celkem 48 studentů. Odjezd autobusu byl v neděli 16. června 2024 v 17.30 hod. z Berouna. Po noční cestě se třeťáci probudili v pondělí ráno 17. června v městečku La Spezia, které bylo výchozím bodem pro prohlídku rybářských vesniček Cinque Terre, mezi kterými se dále přemisťovali místními vlaky. Prvním z navštívených městeček bylo Riomaggiore, které nabídlo nejen krásné výhledy na moře a na místní stavby, ale také velké množství schodů, které museli překonat. Jedním z navštívených měst bylo také město Monterosso, které kromě krásných výhledů a výborného jídla umožnilo koupání v průzračně čistém moři. Po tomto nabitém programu se třeťáci ve večerních hodinách přesunuli do hotelu Cangrande v Soave na pozdní večeři.

Další den, v úterý 18. června, se po snídani vydali k jezeru Lago di Garda, konkrétně do městečka Malcesine na východním břehu jezera, kde třeťáky čekala polodenní turistika po hřebeni Monte di Baldo, na který vyjeli panoramatickými lanovkami do 1 700 m n. m., odkud byl překrásný výhled nejen na Lago di Garda, ale také na vrcholky hor v okolí. Po návratu čekala studenty procházka po Malcesine a koupání v ledovcovém jezeře. Následoval návrat do hotelu a večeře.

Ve středu 19. června po snídani odjeli na exkurzi do sýrárny Dispensa di Sapori, kde absolvovali zajímavou přednášku o výrobě sýrů Grana Padano a Parmigiano, která byla spojena s ochutnávkou těchto sýrů, a také možností nákupu italských výrobků a sýrů. Po přednášce následovali otázky studentů na marketing společnosti a jejich personalistiku. Dále je autobus odvezl do města Maranello, kde se naobědvali a následovala velmi zajímavá komentovaná prohlídka Muzea Enzo Ferrari, v němž si přišel na své nejeden milovník automobilů a formulí značky Ferrari. Při návratu navštívili středověké město Sirmione vystavěné na termálních pramenech, ležící na jihu jezera Lago di Garda. Navštívili vodní hrad Rocca Scaligera, a vykoupali se na jedné z pláží u hradu. Po návratu do hotelu následovala poslední večeře a příprava na poslední den strávený v Itálii.

Ve čtvrtek 20. června se po vyklizení pokojů a naložení zavazadel do autobusu, vydali do Verony – města Romea a Julie, ve kterém navštívili velké náměstí Piazza Bra s vyhlášeným antickým amfiteátrem z 1. století, dům s balkonem Julie ze slavné Shakespearovské hry. Vystoupali na věž s 368 schody s výhledem na celé město a samozřejmě vyzkoušeli pravou italskou kuchyni v místních restauracích. Z Verony se pak vydali na jim již známé místo – Malcesine na břehu Lago di Garda, kde se zastavili v místním obchodě a naposledy se vykoupali na pláži, u které čekal autobus, který je přes noc dopravil zpět do Berouna.

Po celou dobu zájezdu panovala velmi dobrá nálada, při přejezdech mezi místy se v autobuse zpívalo a všichni se těšili na další místa, která navštíví. Studenti si zpět domů přivezli nejen velké množství zážitků, na které nikdy nezapomenou, ale také spoustu fotek, a dárečků nejen pro sebe, ale také pro své blízké.

Zapsal Bc. Jakub Frýbert

Odborná exkurze do severní Itálie – 2. část třeťáků