OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

První cesta do slovenské družební školy v Senici

Ve dnech 19. – 22. června 2023 se uskutečnil první zájezd do naší družební školyObchodné akadémie Senica.  Tato střední škola se nachází na západním Slovensku a je stejně stará jako naše škola (založena 1919). Na škole se vyučují 2 studijní obory: Obchodní akademie a Obchodní akademie bilingvální studium.

Na akci se přihlásily třídy 2.A a 2.L, celkem 51 chlapců a děvčat za doprovodu vyučujících H. Fechtnerové, E. Postolkové, L. Šafránkové a A. Žáčkové.

Po příjezdu do Senice, což je okresní město v Trnavském kraji s přibližně 20 tisíci obyvateli, nás uvítala ředitelka školy PaedDr. Jana Pekarová. Naše první cesta vedla na Bradlo, na zdejším vrchu se nachází mohyla dominující krajině svojí nadmořskou výškou 543 metrů na památku generála Milana Rastislava Štefánika, který tragicky zahynul 4. května 1919 při letecké havárii. Byl pohřben spolu s italskou posádkou jeho letadla poblíž jeho rodných Košarisek na Bradle. Pět let po jeho smrti byl položen základní kámen památníku navrženého architektem Dušanem Jurkovičem. Mohyla byla dokončena v září 1928.

Druhý den nám senický studentský parlament spolu s vyučujícími připravili bohatý program. Rozdělili jsme se do pěti skupin, které se účastnily vyučování a prohlédly si školu. Od 10 hodin poměřili síly chlapci v přátelském zápase ve fotbale a děvčata ve vybíjené. Výsledek se ukázal jako bezvýznamný, důležité bylo navázání přátelství. V 16 hodin jsme byli pozváni k nedaleké vodní nádrži Kunov, kde je přírodní písčitá a travnatá pláž. Poté, co jsme se osvěžili koupáním, následovalo opékání špekáčků s našimi novými přáteli.

Ve středu jsme měli naplánovanou cestu do termálního koupaliště Veľký Meder, kde se nachází 9 bazénů s termální vodou s teplotou 26 – 38 ° C. Zde jsme strávili 3 hodiny, po nichž naše cesta pokračovala do Budapešti, která bývá někdy označována jako „Paříž východu“. Autobus nás vyvezl nejdříve k Budínskému hradu, pak nás vysadil na náměstí Elisabeth (Erzsébet), kde se nachází od roku 2013 ruské kolo. Hodinu jsme se prošli centrem a pak jsme si všichni prohlédli Budapešť z výšky 65 metrů.

Ve čtvrtek před odjezdem jsme ještě zamířili do školy, abychom se rozloučili se senickou obchodní akademií, pak jsme pokračovali do slovenského hlavního města. V Bratislavě jsme museli navštívit symbol slovenského státu – hrad se 4 věžemi v rozích a nádvořím, odkud je krásný výhled. Po starých schodech jsme seběhli do starého města, které jsme si prohlédli. V 15 hodin na nás za Mostem SNP čekal autobus, který nás bezpečně dovezl do Berouna.

Čtyři dny byly naplněné zážitky, na které budeme všichni vzpomínat. Doufáme, že budeme moci oplatit návštěvu slovenským přátelům u nás a že i naši mladší spolužáci se v příštím roce podívají do Senice.

Zapsala PaedDr. H. Fechtnerová

První cesta do slovenské družební školy v Senici