OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

3. ročníky na odborné stáži na Moravě

Od pondělí 12. června 2023 do pátku 16. června 2023 žáci 3. ročníků ekonomických oborů strávili 4. týden povinné školní praxe poznáváním jihomoravské kultury, přírody
a společnosti. Mimo jiné navštívili též dva významné jihomoravské podniky. Pedagogickým doprovodem tříd byly profesorky Mgr. Soňa Nekvindová a Mgr. Simona Baštová. 1. den

Po cestě vlakem trvající 3 hodiny dorazilo celkem 25 žáků s doprovodem 2 profesorek kolem jedenácté hodiny dopoledne do centra Brna. Pro ubytování byl zvolen Hostel Eleven v Dominikánské ulici, který se nachází několik minut chůze od centra města a brněnského hlavního nádraží. Kolem druhé hodiny odpoledne si žáci odložili svá zavazadla do pokojů. Poté se vydali tramvají k Brněnské přehradě. Příjemnou plavbou parníkem proti proudu řeky Svratky se dostali až k nedalekému hradu Veveří. Cesta zpátky vedla po levém břehu řeky k přehradě a zpět k přístavišti. Tramvaj dopravila skupinu zpět do centra města.   

2. den

Úterý bylo dnem návštěvy IQ parku VIDA a brněnského pivovaru Starobrno. Tramvaj dopravila žáky na Brněnské výstaviště, kde se nachází skromnější obdoba plzeňské Techmanie. Od dvanácté hodiny byli žáci přítomni na exkurzi v pivovaru. Tam jim průvodkyně představila společnost a přiblížila výrobu nápojů z chmele. Exkurze byla zakončena obědem v restauraci nedaleko pivovaru. Poté se skupina vrátila zpět do centra Brna prohlédnout si brněnské podzemí pod Zelným trhem. V pět hodin byl vyhlášen rozchod.

3. den

Ve středu v brzkých ranních hodinách vyrazila skupina vlakem na jednodenní výlet do Vídně. Vlak dorazil na vídeňské hlavní nádraží kolem deváté hodiny. Následovala prohlídka zámku Belveder, centra města, Hofburgu, katedrály svatého Štěpána, Albertinské galerie a další.
Na Štěpánském náměstí před chrámem byl vyhlášen dvouhodinový rozchod pro již individuální prohlídku Vídně a zakoupení oběda. Ve dvě hodiny skupina byla již před bránou zábavního parku Prater. V parku byl umožněn rozchod do pěti hodin odpoledne. Poté se skupina vrátila pěšky na Štěpánské náměstí a odtud se metrem dostala zpět na hlavní nádraží. Návrat skupiny do Brna byl již v pozdních večerních hodinách. 

4. den

Na čtvrtek byla naplánovaná návštěva města Mikulov a tamějšího vinařství. Doprava do Mikulova a zpět byla zajištěna linkovým autobusem. Jízda z centra města skrze vesničky až do Mikulova se stala netradiční prohlídkou klasické jihomoravské krajiny. Následoval výstup Křížovou cestou až ke kapli sv. Šebestiána. Mnozí chválili výhled, který dosahoval až k hranicím Rakouska. Na náměstí byl vyhlášen rozchod. Po půl jedné se skupina vydala z centra na předměstí, kde se nachází Vinařství Volařík. V jednu hodinu dorazila průvodkyně a seznámila skupinu s celým procesem zpracování vína od zrajícího hroznu až po zakorkovanou láhev. Po exkurzi se skupina vrátila autobusem zpět do hostelu, kde se všichni oblékli do společenských šatů. Následoval přesun k Městskému divadlu, ve kterém se hrála od šesté hodiny večerní komedie Hvězda v pasti. Představení skončilo v půl deváté. Zájemci mohli strávit zbytek večera dle vlastního uvážení.

5. den

V pátek ráno se skupina naposledy rozloučila s Brnem a zamířila na nádraží. Vlak mířící do Prahy však měl neočekávané zpoždění. Po jedné hodině odpoledne vlak dorazil na Hlavní nádraží v Praze. 

 Všichni si z času stráveného na Moravě odnesli nejen zkušenosti, vzpomínky, suvenýry či znovu nabytou energii, ale i navázaná přátelství s žáky z jiných tříd. Všechny tři třídy upevnily vztahy mezi sebou a není vyloučeno, že v budoucnu podniknou další společný výlet či pobyt v České republice nebo v zahraničí.  

Žáci a žákyně třídy 3. A, 3. B a 3. L 

 Postřehy studentů: 

Byl to úžasný výlet, moc jsem si ho užila a jsem ráda, že jsem se rozhodla jet právě na Moravu, hned bych jela zase. Byl tam super kolektiv a skvělé učitelky. Prožili jsme skvělé zážitky a celkově byl výlet nabitý pestrým programem. 

 Líbilo se mi objevování města Brna a jsem ráda, že jsem mohla navštívit zahrady Belveder a poznat Vídeň. Ráda jsem ochutnala víno a pivo z jiné části republiky. 

Celý týden byl moc fajn, měli jsem skvělé paní učitelky. Nejvíc se mi líbilo, že jsme se navzájem poznali mezi třídami a vznikla nová přátelství.  Výlet do Vídně byl také moc zajímavý. 

 Skvělý byl výlet do Vídně, kde jsme měli šanci vidět spousty zajímavých památek a také uplatnit naši znalost německého jazyka. Velmi se mi také líbila prohlídka brněnského podzemí. Poznala jsem spoustu nových lidí a dle mého názoru nejdůležitější věcí bylo stmelení kolektivu. 

 Na začátek bych chtěla poděkovat paním profesorkám za úžasný výlet a hlavně za jejich přístup k nám všem. Díky nim vše bylo velice pohodové a nebáli jsme se za nimi s čímkoli přijít. Exkurzi bych si celou určitě zopakovala a doporučila dalším studentům.  

3. ročníky na odborné stáži na Moravě