OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Třeťáci na odborné exkurzi do severní Itálie

Studenti 3. ročníků si v rámci ekonomické praxe mohli zvolit jeden ze dvou zájezdů, které byly zaměřeny na rozšíření vědomostí z literatury, dějepisu, geografie a ekonomiky. 48 třeťáků si vybralo autobusový zájezd do Itálie. Odjezd byl v neděli 11. června 2023 ve 21 h z Berouna. Po nočním přejezdu 12. června navštívili středověké město Sirmione vystavěné na termálních pramenech, ležící na jihu jezera Lago di Garda. Navštívili vodní hrad Rocca Scaligera, projeli se po jezeře s výkladem a vykoupali se na jedné z nejlepších pláží, Jamaice. Ubytovaní byli v hotelu Cangrande v Soave.

v úterý 13. června se po snídani vydali do Verony, města Romea a Julie a Danteho. Prohlédli si velké náměstí Piazza Bra s Arenou, náměstí Scaligerů a Piazza delle Erbe, baziliku San Fermo Maggiore, vyšli 289 schodů na zvonici s nádherným výhledem, stáli pod balkonem Julie. Z Verony jeli do městečka Malcesine na východním břehu jezera Lago di Garda a vyjeli dvěma lanovkami do 1700 m na Monte di Baldo, kde si užili panoramatické výhledy na jezero. Následoval opět návrat do hotelu a pozdní večeře.

Ve středu 14. června po snídani odjeli na exkurzi do sýrárny Dispensa di Sapori, kde absolvovali velmi zajímavou přednášku o výrobě sýrů Grana Padano a Parmigiano spojené s ochutnávkou. Před odjezdem si ve firemní prodejně nakoupili italské delikatesy včetně sýrů. Dále je autobus odvezl do Modeny, kterou si prohlédli, naobědvali se a pak pokračovali do městečka Maranello, kde navštívili Muzeum Enzo Ferrari, v němž obdivovali super vozy a formule značky Ferrari. Po prohlídce muzea nastoupili do dvou autobusů a jeli na exkurzi výrobního závodu a závodního okruhu firmy Ferrari se všemi zajímavostmi. Při návratu do hotelu se zastavili na nákupy v obchodním centru a poté následovala už jen poslední večeře.

Ve čtvrtek 15. června po velmi brzké snídani odjeli do města Punta Sabbioni, odkud přejeli lodí do Benátek, kde následovala prohlídka města s jeho malebnými uličkami, návštěva Basillica di San Marco, projížďka po Grand Canal, někteří se svezli i na klasické gondole a v 18.30 h byl odjezd do Punta Sabbioni, kde čekal autobus a přes noc dopravil cestovatele do Berouna.

Zájezd se vydařil po všech stránkách, studenti byli velmi spokojeni. Viděli, zažili a prožili, ochutnali, jezdili po moři, jezeře, kanále, lanovkou, chodili po schodech, obdivovali italské památky a přivezli si nejen zážitky, ale i dárečky pro své blízké a překrásné fotografie.
Na tento zájezd nikdy nezapomenou!

Zapsala: Ing. Lenka Jindráková

Třeťáci na odborné exkurzi do severní Itálie