STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Mirka Vokáčová (Kadlecová)

Poslední domácí úkol?

Po více než dvaceti letech jsem dostala (nebo si sama zadala?) domácí úkol. Zavzpomínat na studium na pedagogické škole v Berouně.

Když jsme v roce 1975 podaly přihlášku na „pajdu“, kamarádky nás varovaly: “Vždyť tam jsou jen samé holky!“ Tehdy to byla ovšem pravda. Naše srdce si přesto i zde našla své objekty lásky. Sem také směřuje řada našich vzpomínek.

Hned v „prváku“ nám škola umožnila a vlastně i zprostředkovala kontakt s druhým pohlavím na bramborové brigádě ve Vlašimi. Nás, studentky, ubytovali spolu se šermíři z Československa a Itálie! Vzpomínáš, Jarko K.? I pan profesor Hlaváček měl co dělat, aby svoje ovečky uhlídal před šermíři.

Ve „druháku“ byla úžasná chmelová brigáda spolu s průmyslovkou z Mladé Boleslavi. Ve třetím ročníku začaly první svatby. Viď – Hanko! Květo! Maruško! Méně čilá děvčata se pod vlivem přednášek pana profesora Boušeho vdala až ve „čtvrťáku“. Ty úplně nezadané pak mohly celé studium ukončit na posledním zvonění básní opěvující jednoho z profesorů:

Pepa Mareš, to je síla

Každý na něj jenom zírá

I prvandám zdá se sen

Pepa Mareš – idol žen!

To, že na „pajdu“ vzpomínáme rády, dokládá řada našich mini i velkých srazů. Velký dík patří naší třídní, paní profesorce Dagmar Dvořákové, která nás doslova protáhla všemi úskalími a nástrahami, které studium na pedagogické škole přineslo. DÍKY.

Mirka Vokáčová (Kadlecová)