STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

19. února 2019 – Exkurze 2.LA do Lidic

Dne 19. února se naše třída 2.LA v doprovodu s paní profesorkou Zapletalovou a Kuníkovou vypravila na exkurzi do Lidic. Při příjezdu se nás ujala velmi milá paní, která nám poskytla o celé té tragédii, která se v Lidicích udála, mnoho zajímavých informací. Nejdříve jsme šli do vzdělávacího střediska, kde jsme si na počítačích prohlédli několik fotografií a potom jsme si o nich povídali.

Pak jsme se šli podívat ven na pietní území, kde jsme viděli například zbytky Horákova statku, masový hrob lidických mužů nebo třeba pomník lidických dětí.

Dále jsme navštívili muzeum, kde jsme se nejdříve podívali na krátký dokument a potom si prohlédli muzeum. Řadu z nás dostaly asi nejvíce dopisy, kde malé děti prosily třeba jen o kůrky z chleba. Když jsme si prohlédli expozici v muzeu, vydali jsme se do „nových Lidic“ nedaleko památníku, kde jsme si zašli na oběd a po obědě nás čekala beseda s pamětnicí paní Šupíkovou, která patřila mezi lidické děti, které byly vybrány k poněmčení. Beseda byla velmi dojemná a zajímavá, protože kdo jiný, než člověk, který toto sám prožil, by nám o tom mohl lépe povyprávět.

-Karolína M., Monika R., Nikola Š., 2.LA-

Pár fotek z exkurze najdete ZDE