STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

21. – 22. listopadu 2018 – Dva dny „à la française“

Ve středu 21.11.2018 navštívilo naši školu 33 francouzských  studentů z partnerského lycea ve Fontainebleau, kteří každoročně přijíždějí do Prahy za poznáním české historie a památek.

Setkání proběhlo v dramatickém sále za přítomnosti  studentů  třetího a čtvrtého ročníku lycea, kteří  připravili několik prezentací o České republice, zajímavostech z regionu a typické kuchyni. I Francouzi nás seznámili s jejich zemí, představili  v angličtině  jejich tradice a školství. Na závěr následovala soutěž ve znalostech českých osobností a vynálezů, ve které oba francouzské týmy uspěly. O hudební produkci se postarali studenti specializace hudební výchova vedeni panem profesorem Mužíkem. Zazněly písničky v angličtině, češtině a samozřejmě i francouzštině, které sklidily velký úspěch. Po programu bylo připravené malé občerstvení, které velmi rychle zmizelo. Odpoledne studenti vytvořili skupinky a provedli Francouze Berounem.

-Alex B., 3.LA-

 

Čtvrtek, 22. listopadu byl pro studenty francoužštiny oddychový den. Veškerý stres ze středečních prezentací, které jsme od začátku roku připravovali, byl za námi. Teď bylo na čase si užívat! Brzy ráno jsme se společně s paní profesorkou Luxovou  vypravili vlakem za Francouzi do Prahy.

Nedaleko Hlavního nádraží na nás čekal francouzský autobus, kterým jsme vyrazili do Barrandovských studií. Cestou jsme si poslechli několik populárních francouzských písniček.

Když jsme dorazili na místo, tak jsme všichni byli zvědaví, jak prohlídka bude vypadat. Zatímco jsme čekali na průvodce, vysvětlili jsme našim novým kamarádům, k čemu Barrandovská Studia vůbec slouží. Prohlídka byla velice zajímavá. Mohli jsme vidět jak ateliéry s kulisami, tak výstavu filmů a kostýmů.

Po prohlídce nás autobus odvezl zpátky do centra. Pěšky jsme se dostali na Staroměstské náměstí, kde jsme vytvořili česko-francouzské skupinky, od profesorek dostali papír s otázkami a hodinu času na jejich vyplnění. Vyběhli jsme společně plnit úkoly. V těch, jak Francouzi ale i Češi zjistili, byla spousta zajímavých informací o Staroměstském náměstí. Když jsme měli splněno, tak jsme si pořádně popovídali, ukázali jim české dobroty, popřípadě vyměnili kontakty. Než jsme se úplně rozloučili, muselo proběhnout ještě francouzské loučení- dvě pusy na tvář a „Au revoir“

Nevím jak zbytek studentů, ale já na tenhle den budu vzpomínat jedině v dobrém . Byla to pro mě jak zajímavá zkušenost, tak příjemné setkání s odlišnou národností.

-Adéla T., 3.LA-