STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Ohlédnutí za praktickou maturitou z dramatické výchovy

Ve čtvrtek 10.5. se dramaťáci ze 4.LA naposledy rozloučili z jeviště Půdy a to maturitním představením Dramaťácké ImproHrátky.

Kdo procházel okolo sálu dramatické výchovy po desáté hodině, slyšel smích, který se ve vlnách šířil publikem. První část představení byla totiž improvizace, která obsahovala mnoho zábavných her jako Pyramida, Zajímavý host nebo Reklamace. Tento rok studentky zastávaly ne jen roli improvizáterů, ale i moderátorů. Společně program uvedly a následně každá z nich představila publiku jednu improvizační hru. Díky námětům, postavám a situacím, které dodalo publikum, pak na jevišti vznikaly jedinečné, vtipné a hravé scénky.

Díky zkušenostem s improvizací a předchozího tréningu improvizačních dovedností byla improvizace příjemná a diváci si ji pochvalovali. „Bylo to jedno z nejlepších představení, které jsem kdy viděla. Jsem ráda, že jsem mohla přijít,“ řekla jedna divačka po představení.

Druhou částí představení bylo předvedení dramatizace vybraných příběhů z Mikulášových patálií. Tento výstup byl vyvrcholením dlouhodobé práce, v rámci kterého studentky pod vedením pana profesora Musila přečetly původní knihu R. Goscinnyho, vybraly zajímavé kapitoly a podílely se na jejich zdramatizování. Po několika měsících nacvičování zřetelného mluvení, jevištní choreografie a opakovaného vstupování do rolí tak ve čtvrtek nepřišla na jeviště parta holek, ale devět kluků s paní učitelkou a přísným dohlížitelem panem Polívkou.

Přes počáteční nervozitu si dramaťáci hraní Mikulášových patálií užili. Klukovských rolí se nezalekli a partu malých rošťáků radostně ztvárnili. Až na konci, když utichl závěrečný potlesk, si uvědomili, že teď už mají za sebou praktickou maturitu.

-M.Č., 4.LA-

Na fotogalerii se podívejte ZDE