STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

22. února 2018 – Po stopách heydrichiády s 2. ročníky PL

Dne 22. února jsme se společně s třídou 2.LA a 2.LB vydali do Lidic. Autobusem jsme se dopravili na toto historické místo. Již na parkovišti jsme mohli vidět krásný monument, který uctíval památku obětí nacismu. Při vstupu branou nás zachvátila tísnivá atmosféra. Při pomyšlení na tu hrůzu nám přejel mráz po celém těle. Následovalo rozdělení do dvou skupin. Obě skupiny se účastnily jak exkurze v muezu, tak informací o Lidicích prostřednicvím milé slečny, která o tomto tématu měla velmi rozsáhlé vědomosti. V muezu nás nejvíce oslovily dopisy od malých dětí, které byly převezeny do Lodže. Pak se obě skupiny spojily a my se vydali po pietních místech starých Lidic. Mohli jsme vidět Horákův statek, místo kde ležela škola a kostel a také masový hrob. V dálce jsme zahlédli hřbitov a také strom, který se údajně jako jediný dochoval. Nejvíce nás oslovilo sousoší dětí od akademické sochařky Marie Uchytilové, na kterém vyobrazila 82 zavražděných dětí.

A protože venku mrzlo, vydali jsme se směřem na oběd. Teplá polévka nás zahřála a posilnila na pokračující program. V galerii Lidice se konala beseda s pamětnicí paní Čepelovou. Byla to velmi citlivá záležitost, která nám vhnala slzy do očí.

Děkujeme paní učitelce PhDr. Elišce Zapletalové, že nám umožnila podívat se na toto místo a zopakovat si tak tuto smutnou minulost. Myslím za sebe i za celou třídu, že každý člověk by se na toto místo měl podívat a uctít tak oběti této tragédie.

-Magdaléna O., 2.LB-

Na další fotky se můžete podívat ZDE