STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

7. února 2018 – Za poznáním holocaustu

Dne 7. února jsme vyrazili do Židovského muzea v Praze. Zpoždění vlaku nás nijak nerozhodilo a dobrá nálada panovala již od rána. V Oddělení pro výchovu a kulturu Židovského muzea nás čekala paní Dagmar Lieblová. Dozvěděli jsme se, že paní Lieblová, za svobodna Fantlová, je pamětnicí holocaustu. Její životní příběh ná ohromil. Když byla ještě mladší, než jsme nyní my, přežila totiž transport do Terezína i do Osvětimi. Navíc zvládla nucené práce v Hamburku a těsně před koncem války transport do koncentračnío tábora Bergen – Belsenu. Nikdo z nás si neumí představit, co všechno musela prožít. Velký obdiv jí patří i za to, že se i o těch nejhorších vzpomínkách s námi dokázala podělit a na naše různorodé otázky odpovídat.

Po skončení besedy jsme šli na prohlídku Pinkasovy synagogy, kde jsme uctili památku židovských obětí z Protektorátu Čechy a Morava. Nejvíce nás zaujala malá výstavka kreseb dětí z koncentračního tábora Terezín.

Naší poslední částí programu bylo závěrečné netradiční shrnutí všeho, co už víme a s čím jsme se díky exkurzi seznámili. Rozdělili jsme se do čtyř skupin. Každá skupina si připravila krátké sdělení z toho, co jsme dnes v Židovském muezu zažili. Vzhledem k našim specializacím nás oslovil kulturní  život za války v Terezíně. Touto zajímavou rekapitulací jsme celou exkurzi krásně zakončili.

Velký dík patří paním profesorkám Zapletalové a Lstibůrkové a panu profesoru Šonkovi za to, že nás touto mimořádnou exkurzí obohatili o cenné poznatky týkající se židovské problematiky.

-Markéta J., 2.LB-

Na pár fotek z exkurze se podívejte ZDE