STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

5. září 2017 – O migrantech, uprchlících a azylantech u nás ve škole

Dne 5. září 2017 se třídy 2.PB, 2.LA a 3.PA zúčastnily přednášky na téma migrace a cestování. Tímto tématem nás provázela paní Bc. Konrádová, která má v této oblasti velké zkušenosti.

Cílem programu bylo seznámení s globálními a lokálními aspekty migrace, zamyšlení nad důvody migrace, výhodami a nevýhodami, které migrace přináší. Seznámila nás i s dalšími pojmy, které s tímto tématem souvisí a vysvětlila rozdíl mezi migrantem, uprchlíkem a cizincem. Dozvěděly jsme se, co musí uprchlík splňovat, aby v ČR dostal azyl.

Pomocí statistik a grafů uvedla na pravou míru, jak to ve skutečnosti je s uprchlickou krizí. Záhy jsme se dozvěděly, že to není tak zlé, jak nám to různé zprávy podávají. Tím také poukázala na sílu médií. Často jsme jimi ovlivňováni, aniž bychom si to uvědomovali. Konkrétně u tohoto tématu média obvykle negativizují či přehánějí danou situaci. Stejně tak se velmi často objevují i tzv. hoaxy – tedy naprosto smyšlené zprávy – což má opravdu velký podíl na tom, jak se lidé k uprchlíkům staví. A pokud  člověk dostatečně nehledá v jiných zdrojích, nemá téměř žádnou šanci zjistit, jak to se situací ve skutečnosti je.

Na potvrzení tohoto faktu jsme si přečetly text, který o tomto tématu pojednává a společně ho rozebraly. Postupně jsme došly k závěru, že média skutečně mají velký vliv na člověka a jeho pohled na situaci. V textu chyběl objektivní pohled na věc a působil až nenávistně, každopádně v něm nebyly uvedeny zdroje, odkud informace pocházejí, tudíž jsme usoudily, že jde o falešnou zprávu.

Dále jsme si v rámci přednášky „vytvořily“ vlastní uprchlíky, vymyslely jsme o nich základní informace a příběhy o nich. Následně jsme naše uprchlíky představily ostatním a určily, zda by u nás měli nárok na azyl.

Na konci přednášky jsme dostaly prostor na dotazy a vyplnily krátký dotazník. Ačkoliv některé studentky tématem zpočátku příliš zaujaté nebyly, myslíme si, že jsme si všechny nakonec odnesly užitečné informace. Za přednášku tedy velmi děkujeme.

-Barbora K., Aneta Š., 2.PB-

Pár fotek z přednášky najdete ZDE