STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

27. dubna – Le Petit Prince

„Zkouška bude v naší třídě od 13:15, ani o minutu později!“ zavelela naše režisérka Míša. Ne vždy se povedlo sejít v plném počtu. Popravdě, někdy nedorazil vůbec nikdo. Ale čím blíž byla premiéra, tím víc jsme makali. A řeknu vám: dalo nám to pěkně zabrat. O čem je vlastně řeč? No přeci o divadelní hře na motivy Malého prince!

Ve druhém ročníku jsme přispěli k zrealizování úspěšného projektu na počest Edit Piaf jako připomínku jejího výročí.  Teď nás čekal trochu těžší oříšek – přece jenom jsme o rok starší! – francouzský projekt jsme uspořádali bez pomoci jiných tříd.

Malý princ je jedna z našich neoblíbenějších knih literatury 20. století a proto byl výběr zcela jednoznačný. Celá skupina francouzského jazyka se shodla, že právě Malý princ je správná volba. Letošní akcí je Le Petit Prince!

Ze začátku se na projektu podílela pouze skupina francouzštinářů, ale ostatní spolužáci nás v tom nenechali.

Základem akce bylo divadlo, které jsme pro tento účel napsali. Snažili jsme se zkoušet co nejčastěji, ale protože vše probíhalo po škole a v našem volném čase, nebylo lehké se sejít. Specializace výtvarné výchovy přispěla krásnou výzdobu, kterou pro nás tvořili dlouhé měsíce. Další, kdo se podílel na podstatné části programu, byla specializace hudební výchovy pod vedením pana profesora Mužíka. Hudební vystoupení zahrnovalo dvě části: písničku Suis moi a Somewhere Only We Know. Ti pozornější mohli zaregistrovat, že druhá z písní byla francouzskou verzí skladby z filmu LOL. Maruška s lindou s ní sklidily veliký úspěch.

Písničky nás skvěle naladily do francouzské atmosféry a my si mohli užít zbytek odpoledne. To pokračovalo rozhovorem (hraným na základě skutečností) s autorem Malého prince, Antoanem de Sant-Exuperym, a předčítáním z jeho dalších knih jako je například Citadela nebo Noční let. Po další písničce nás už čekalo divadelní představení. Zde se skvěle uplatnili i naši kolegové z němčiny. V rámci akce měli návštěvníci za úkol nakreslit beránka a každý si jednoho mohl odnést na památku. Nesmím zapomenout, že po představení si každý mohl vychutnat něco málo z francouzské kuchyně, která byla k dispozici ve vedlejší třídě.

Nutno podotknout, že herci, výtvarníci a hudebníci nebyli jediní, kdo se podílel na chodu akce. Naše díky patří paní profesorky Lucie Luxové, která nás v akci nejen podpořila, ale i nám pomohla s francouzskou částí jak v divadle, tak v písničkách. Náš výkon ji velmi potěšil a společně jsme ho oslavili stylovým dortem, který nám paní profesorka přinesla.

A co teď? V příštím školním roce čekáme návštěvu ze spřízněné francouzské školy. Doufáme, že i jim by se mohlo naše divadlo líbit.

Fotky z divadla naleznete ZDE