STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

24.února 2017 – Dramaťáci čtou dětem

Ve druhém ročníku specializace dramatická výchova se učíme techniky výrazného hlasitého čtení. Strávíme hodně času tím, jak artikulovat, intonovat nebo třeba správně měnit tempo a rytmus řeči. A pak načteme nějaké pohádky na CD nosič.

U každé látky se žáci zcela zákonitě ptají:  „Kdy tohle v životě použiji? Jestli tedy vůbec někdy…“ Na odpověď jsme nemuseli čekat dlouho. Přišla nám objednávka z Mateřské a základní školy v Praze – Jinonicích, abychom jim přišli pomoci s projektem „Celé Česko čte dětem.“ Tak nás pátek 24. února zastihl v docela jiné škole, než obvykle.

Pro děti z mateřské školy jsme si pod vedením pana profesora Musila připravili vybrané pohádky z knížky „Chumelení“ od Jiřího Kahouna. Při čtení nejmenším jsme používali plyšového myšáka Myšounka, který byl hlavním hrdinou některých pohádek. Děti nás mnohdy během čtení doplňovaly, smály se a po přečtení jednotlivých pohádek odpovídaly na naše otázky. Například: Jací ptáčkové v příběhu vystupují? Jak se jmenuje Myšounkův kamarád?

Ve školní družině jsme se přizpůsobovali tomu, jakou knížku mají jednotlivé skupiny rozečtenou. Tak se nám, mnohdy poprvé, dostaly do rukou knížky Neználkovy příhody a Doktor Proktor a prdicí prášek. Ze čtení bez přípravy jsme měli na začátku obavy, ale děti klidně seděly a poslouchaly.

Projekt „Celé Česko čte dětem“ se snaží ukázat, že čtení přispívá k rozvoji dětské paměti a představivosti. Čtení také výrazně přispívá k emocionálnímu zdraví dítěte. Na dětech v mateřské škole i školní družině bylo vidět, že má projekt výsledky. Děti se dokázaly dlouho soustředit na čtený text, rozuměly mu a mnohé z nich komentovaly, co se v příběhu děje. Čtení takovému množství malých čtenářů pro nás bylo zajímavou a vítanou zkušeností a rozhodli jsme se, že budeme s MŠ a ZŠ v Jinonicích na výše uvedeném projektu i nadále spolupracovat.

-Míša Č., 3.LA-

Fotografie z této krásné akce najdete ZDE