STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

16. listopadu 2016 – Neexistuje špatné počasí, pouze špatně oblečené dítě aneb výlet do lesní školky

Jedno středeční mrazivé ráno se pár odvážlivců ze třídy 3.PA již podruhé vydalo podívat do lesní školky na Zdejcině.
Tato školka je dětská skupina s názvem „U Kouzelného stromu“. Zřizují si ho sami rodiče za pomoci hlavních učitelek Marcely Červenkové a Dany Douděrové. Ještě se k nim připojuje paní učitelka Hanka.

Od normální školky se tato odlišuje mnoha věcmi.
Například svačiny zajišťuje vždy jeden z rodičů pro všechny děti.
Jurta – místo, kde si děti hrají a svačí, je chlouba celé školky. Je to kruhová stavba s kapacitou pro 15 dětí, ale vešlo se nás tam mnohem víc.  S dětmi se ve školce snaží být co nejvíce venku, když je však opravdu nepříznivé počasí, výuka probíhá u Dany doma.

My jsme se sešli před osmou hodinou na autobusovém nádraží v Berouně. Autobusem jsme pak pokračovali až na Zdejcinu, kde jsme byli již netrpělivě očekáváni.
Část naší třídy si pro děti připravila divadelní představení Budulínek a my ostatní jsme během příprav pozorovali dění ve školce. Paní učitelky si vždy s dětmi před nějakým divadlem zpívají písničky a ani tentokrát tomu nebylo jinak.  Při divadelním představení se dětem tajil dech. Napjatě poslouchaly a protože některé znaly i slova, jemně si pobrukovaly do rytmu. Našim hercům, mezi které patří Kačka Kazimourová, Verča Pausarová, Terka Štěpničková, Týnka Vlasáková, Barča Wilke, Daniel Zadina a sbor složený z Aničky Duníkové, Domči Landové a Terky Pourové, se vystoupení moc povedlo a u dětí sklidili obrovský úspěch. Na oplátku nám děti zahrály pohádku O boudě budce, která se jim také moc povedla.

Po dramatických výstupech začal klasický den v lesní školce. Paní učitelky si děti rozdělily do tří skupinek. První připravovala zeleninovou polévku. Druhá z těsta vyráběla svatomartinské rohlíčky a třetí skupina se vydala ven.
Venku se hrály hry na poznávání přírody. Zimomřiví jedinci z naší třídy setrvávali tvrdošíjně uvnitř jurty, kde pomáhali s přípravou pokrmů. Děti měly připravený kartón, na kterém měly namalovaný les. Na něj přikládaly kartičky se zvířátky a určovaly, jestli v zimě spí.

Najednou začalo mrholit a paní učitelky z lesní školky na nás poznaly, že se nám chce jít zpět do jurty, kde na děti čekaly již upečené rohlíčky. To už se nám krátil čas a my se museli rozloučit. Děti byly tak hodné, že se s námi tak jako sv. Martin rozdělily o upečené dobroty a poté jsme se opravdu vydali na autobus zpátky do Berouna.

Bylo zajímavé vidět lesní školku zase v jiném ročním období a myslíme si, že jsme se s dětmi neviděli naposledy.
Už teď se těšíme na další shledání.

Za 3.PA Markéta D. a Eliška K.

Ke článku patří i fotogalerie