STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

4. října 2016 – Sladovna – galerie hrou

Dne 4. 10. 2016 jsme se jakožto specializace výtvarná výchova, společně s paní profesorkou Kubáskovou a paní profesorkou Luxovou, vydali na výlet do Písku a to do Galerie hrou ve Sladovně. „Sladovna je prostorem, kde si hrají a tvoří děti i dospělí, kde se od sebe navzájem učí, kde je možné volně přecházet hranici mezi světem dětí a dospělých“.
Rozděleni do dvou skupin jsme se pustili do prohlížení první expozice s názvem „Po stopách ilustrace“. Zde byly vystaveny ilustrace dětské české literatury (Josef Lada, Ondřej Sekora a další). A také interaktivní hra, která je z celé
expozice pro děti a někdy i dospělé nejzábavnější.

Druhá část byla expozice věnovaná českému malíři a ilustrátorovi Radku Pilařovi se stejnojmenným názvem „Radek Pilař“. Expozice obsahovala výtvarná díla tohoto autora a uprostřed sálu odpočinkový kruhový gauč s výhledem na všechny expozice.

Ve třetí části jsme se ocitli v části s názvem „Les Fantazie“. Tuto část si studentky užily nejvíce, zejména proto, že místnost byla vytvořena do stylu dětského hřiště s prolézačkou, jeskyní, skluzavkou a batolecího koutku. Nesmím zapomenout na rituální kout zahalený černými závěsy, ve kterém se projevily především naše hudební schopnosti.

Čtvrtá část výstavy byla věnovaná divadlu a loutkám. Zde byla představena čtyři česká loutková divadla. Mohli jsme si zahrát na jevišti v kostýmech, naučili jsme se jak zmizet, hrát stínové divadlo a zkoušeli vodit marionetu. Byla zde i část, kde si děti mohly loutku vyrobit samy z recyklovaných materiálů.

Pátá část „Snivci, mágové a motýli“ nám měla ukázat, že hudební nástroj se dá vyrobit z čehokoliv, ať už je to kus šrotu a železa, nebo stará loď a pár strun. Doplněna byla o meditační místnost, ve které nejeden návštěvník usnul. Na vlastní kůži jsme si to zkusili a zjistili, že usnout tam opravdu není problém. Příjemná hudba, mírné světlo a polštáře pod sítí byly vážně uklidňujícím faktorem. Tato část zaujala nejen nás, studentky, ale také paní profesorky.

A poslední část byla „Tiskařiště“. Zde se dětem ukazovalo, jak vznikal knihtisk, o kterém se ve škole učí, ale vlastně nemají představu, jak funguje. Děti si také mohly vyrobit vlastní razítka, vyzkoušet psaní na stroji a nejoblíbenější část této expozice byla místnost, ve které děti dostaly k dispozici barvu a nástroje a mohly si ji samy vymalovat. Děti i dospělí tak úplně vypustí stres a nudu a z celé galerie odejdou nabití a nikoliv znudění.

Celkový dojem z výstavy máme všichni kladný, myslím, že jsme si to všichni užili a viděli zase něco nového. Do takových galerií se opravdu vyplatí své děti nebo i celou školku rozhodně vzít.

Zdroje: http://www.sladovna.cz/cs
Web.stránky: http://www.galeriehrou.cz/, http://www.galeriehrou.cz/cs/pilariste

Adéla K., 4.PA