STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLAU Stadionu 486, 266 37 Beroun

22. září 2016 – Anna Burden jako Cliopadra

Když se Anna Burden, studentka 3.LA, dozvěděla, že vernisáž její výstavy je plánována na 22. září, byla nadšená. Mezi fanoušky světa J. R. R. Tolkiena je totiž 22. září mezinárodním dnem hobitů. A Anna se mezi Tolkienovy příznivce rozhodně počítá. Právě proto teď visí v předsálí velkého ateliéru spousta vousatých trpaslíků.

Vernisáž výstavy s názvem Cliopadra proběhla ve velkém ateliéru. Uvedla ji vedoucí výstavy, paní profesorka Luxová, která na Annu a její práci dohlíží v rámci specializace výtvarná výchova. Náladu navodily skladby z filmů Hobit a Pán prstenů, neobvykle v podání akordeonu. Pak už se návštěvníci mohli těšit na samotnou Annu.

Řekla nám o námětových okruzích, kterým je výstava věnovaná. Hlavním z nich byl právě Tolkienův svět. Anna miluje trpaslíky ze společnosti Thorina Pavézy a většinu z nich nám představila – zvlášť své oblíbence Doriho a Balina. Další část Anna pojmenovala Girádo, podle fantastického světa, který sama vymyslela. Kdo ví, třeba se dočkáme i nějakých příběhů. Vysvětlila také, že jméno Cliopadra, jakožto její umělecký pseudonym, nejlépe spojuje všechna její dílka a proto si ho vybrala jako název výstavy.

I když byla Anna ze začátku nervózní, že má mluvit před tolika lidmi, nakonec se rozpovídala a nechala se přemluvit ke komentování prohlídky obrazů. Tahle část byla pro spoustu z nás náročnější, protože autorka mluvila anglicky. Polovina Anniny rodiny totiž pochází z Anglie a přiletěla do České republiky právě kvůli vernisáži. I tak jsme ale mnohé pochopili a dobře se zasmáli.

Návštěvníci si vernisáž pochvalovali (nejen kvůli občerstvení). Pokud máte příležitost, rozhodně se přijďte na výstavu podívat. Až do prosince jsou Anniny práce k vidění v předsálí velkého ateliéru.

 

Míša Č., 3.LA