OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Třída 4. L na exkurzi v plzeňském pivovaru

Třída 4.L využila předvánočního období a ve čtvrtek 20. prosince 2018 vyrazila do plzeňského pivovaru za doprovodu Ing. Marty Petrášové a Ing. Jany Palečkové. Výlet začal před osmou hodinou na vlakovém nádraží v Berouně, odkud se vydali do Plzně. Po pětiminutové chůzi od plzeňského nádraží se všichni konečně ocitli před branou do plzeňského pivovaru a prohlídka tak mohla začít.

Přívětivý průvodce jim nejprve ukázal výstavu zachycující historii výroby Plzeňského Prazdroje, na níž byla možnost prohlédnout si dobové fotografie i ocenění, která byla Prazdroji udělena. Exkurze pokračovala krátkou cestou autobusem z nádvoří pivovaru do nedaleké stáčírny, kde byli studenti seznámeni se starou i novou moderní stáčírnou, kde se vyrobí 120 000 lahví za hodinu, a mohli si tak prohlédnout celý proces výroby. Poté se mohli účastníci nechat vyvézt největším osobním výtahem v ČR k unikátnímu panoramatickému kinu, v němž byli seznámeni s tajemstvím výroby piva Pilsner Urquell.

Do prohlídky byla zařazena i možnost ochutnat suroviny, ze kterých je pivo vyráběno. Dále studenti a studentky viděli varny z různých období a zhlédli krátký film o celém složitém varním procesu piva. Následovala část s názvem „Lidé Pilsner Urquell“, která byla věnována lidem, díky kterým se tento národní poklad dochoval.

Samotným závěrem byla prohlídka pivovarských sklepů, kde se dodnes vyrábí pivo v historických dřevěných kádích a uchovává se v dřevěných sudech, do kterých si každý mohl vyzkoušet vlézt skrz malý otvor. A vrcholem byla samozřejmě degustace pravého nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell načepovaného přímo ze sudu.

Všichni shledali tento výlet obohacujícím a velice úspěšným a děkují tak obětavému doprovodu, díky kterému dostali studenti a studentky možnost toto místo navštívit.

Kristýna Netáhlová, 4. L

Třída 4. L na exkurzi v plzeňském pivovaru