OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Třída 2.A na ruzyňském letišti

Dne 28. listopadu 2018 se naše třída 2. A a pár kamarádů z jiných tříd vydalo na prohlídku Letiště Václava Havla v Praze.

Exkurze začala na terminálu 3, který slouží pro soukromé lety. Už jen tohle byl zážitek, protože jsme museli projít bezpečnostní kontrolou, po které jsme viděli fotbalisty z Francie a druhé největší dopravní letadlo světa B747-800, jímž přiletěl korejský prezident na schůzku s naším premiérem.

Tam jsme viděli bezpečnostní kontrolu, kterou procházejí pasažéři, a také V. I. P. salon, kde to bylo jako v nebi. Návštěvníci se před svým odletem mohou občerstvit, využít PC, ale mohou se i osprchovat.

Dále jsme autobusem pokračovali po letištní ploše k runwayi, kde jsme měli možnost přesvědčit se o tom, jak jsou letadla velká. Jelikož se ani nevejdou do hangárů, kouká jim ven celá ocasní část. Cestou jsme se zastavili u ptáčníků, kde mají dravé ptáky a psy na rozhánění nevítané a pro letadla nebezpečné zvěře. Dozvěděli jsme se i o letištních včelkách a kamerách, kterých je na letišti přes 2 500, a cestou k terminálu 2 jsme se zastavili u runwaye a mávali na piloty v letadle, kteří parkovali po přistání.

Na skok nám paní průvodkyně ukázala terminál 1. Po našem odjezdu přistálo největší dopravní letadlo světa A380 a pak ještě fotbalisté z FC Viktoria Plzeň. To už jsme byli ale na cestě domů.

Tento způsob učení se nám moc líbil, a tak doufáme, že se zase brzy někam podíváme.

Zapsala Eliška Vonaká

Třída 2.A na ruzyňském letišti