OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Třída 1.L se stala městskými architekty

Ekocentrum Koniklec je zřízeno základní organizací Českého svazu ochránců přírody Koniklec. Jeho posláním je učit sebe i druhé chránit životní prostředí a spoluvytvářet hodnoty pro budoucnost. Jeho vizí je lepší životní prostředí a vyšší kvalita života. Jednou z jejich aktivit je tvorba a realizace výukových programů pro základní a střední školy a jeden z nich nabídli uskutečnit i na naší škole.

V úterý 30. května 2017  měli žáci a žákyně 1.L  zajímavé dopoledne. Stali se městskými architekty, kteří zpracovávali projekt „Adaptace města na změnu klimatu“ pod vedením lektorů Jakuba Rumlera a Alice Končinské.

Nejprve rozmísťovali do plánku fiktivního města obrázky znázorňující obytné domy, nemocnice, školy, supermarkety, silnice, parkoviště, elektrárny a další městské stavby. Pak ale nastaly různé přírodní pohromy, např. povodně, námrazy, vichřice, a naši „architekti“ poznávali, jaký dopad má příroda na život obyvatel.

Ve druhé části dostalo našich pět skupin mapy Berouna a každá měla za úkol zamyslet se nad tím, jak zlepšit v našem městě ochranu před povodněmi, ale i naopak, jak řešit dlouhotrvající sucho, co udělat proti dopravním kolapsům, kde stavět byty, kde rozšířit více zeleně a parky. Své náměty pak prezentovali před ostatními.

Během dopoledne padlo mnoho zajímavých nápadů. Žáci a žákyně si uvědomili, jak náročná je výstavba měst, při níž se zvlášť musí přihlížet k přírodním podmínkám. Bylo to velmi zajímavé a všichni byli spokojeni.

Třída 1.L se stala městskými architekty