OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Exkurze 4.B do plzeňském pivovaru

Dne 29. září 2016 se naše třída 4. B rozhodla oslavit svou plnoletost návštěvou plzeňského Prazdroje s následnou ne zcela nevyhnutelnou ochutnávkou piva. V celkem brzkých ranních hodinách jsme se tedy vydali vlakem na cestu směr Plzeň.

Na místo jsme dorazili včas a tak jsme s naší paní průvodkyní zahájili bez delšího otálení prohlídku areálu. Nejprve jsme byli obeznámeni s historií pivovaru a životem prvního sládka Josefa Grolla. Z návštěvnického centra do jedné ze stáčíren jsme se museli přesunout  autobusem – nejspíš aby se zamezilo pobíhání zmatených turistů po areálu – a během dvou minut jsme už pozorovali plnění tisíců a tisíců prázdných sklenic, PET lahví a plechovek.

Naše skupinka pak pokračovala do varny z 30. let minulého století, kde nám byl osvětlen postup a délka výroby spodně kvašeného piva. Mohli jsme také ochutnat všechny ingredience, které se do piva přidávají, a tuto příležitost mnozí z nás využili.

Poslední zastávkou byly historické sklepy, které v dnešní době sice neslouží svému původnímu účelu, ale jsou příjemným ozvláštněním prohlídek. Sklepní komplex má několik kilometrů a teplota zde nedosahuje ani 10 stupňů.

Exkurzi jsme zakončili degustací nefiltrovaného vychlazeného piva a spokojeně jsme odcházeli někteří do obchodu se suvenýry, jiní na cestu domů. Celý výlet se úžasně vydařil a o našem národním nápoji jsme se díky němu dost dozvěděli.

Za třídu 4. B Karin Šebestová

Exkurze 4.B do plzeňském pivovaru