OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Studentské volby

Na  středních školách v České republice proběhly 20. a 21. září Studentské volby. Středoškoláci si tak mohli vyzkoušet „nanečisto“ volit politické strany, hnutí a koalice, které kandidují do krajských zastupitelstev. V rámci Studentských voleb, které organizuje vzdělávací program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni, odevzdalo svůj hlas 31 867 studentů z 254 škol.

Možnost volit měli studenti starší 15 let ze škol, které se do Studentských voleb zapojily. Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných krajských volbách. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga – na naší škole Mgr. T. Kasseckerta, který po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování. To zajišťovala agentura Millward Brown.

Studentské volby jsou vzdělávacím projektem. Jejich cílem je přiblížit středoškolákům základní demokratické principy, seznámit je s volebním systém ČR, ale i zvýšit účast prvovoličů a mladých lidí v řádných volbách. Na přípravu, průběh a zveřejnění výsledků nemá vliv žádný politický subjekt. Studentské volby jsou plně hrazeny z grantu MŠMT ČR.

Celkový počet oprávněných voličů na OA – 264, voleb se zúčastnilo 69 voličů (účast 26,14 %)

Účast podle ročníků:

  1. ročník – 9 voličů (účast za ročník 13,04 %)
  2. ročník – 30 voličů (účast za ročník 43,48 %)
  3. ročník – 19 voličů (účast za ročník 27,54 %)
  4. ročník – 11 voličů (účast za ročník 15,94 %)

Platných hlasů – 68, přehled výsledků podle politických subjektů:

ODS                                13 hlasů (19%)

Česká pirátská strana 12 hlasů (17,6%)

ANO 2011                       10 hlasů (14,7%)

Studentské volby