OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

Školní zájezd do Mauthausenu

Dne 7. dubna 2016 navštívili studenti OA (40 žáků) a SPGŠ (9 žáků) Památník Koncentračního tábora Mauthausen v Horním Rakousku. Poznávací zájezd se uskutečnil ve spolupráci s cestovní kanceláří Intertrans z Plzně. Během čtyřhodinové cesty luxusním autokarem byli studenti seznámeni s historií vzniku koncentračních (pracovních) táborů v okolí vesnic Mauthausen a Gusen v době druhé světové války. Koncentrační tábor Mauthausen byl rozsáhlý komplex obehnaný kamennou zdí s řadou dalších pobočných táborů. Přestože se dochovalo relativně dost z původních staveb koncentračního tábora, vzhled dnešního Památníku je poznamenán mnohými přestavbami započatými už v květnu 1945.

Proto naše exkurze nezačala u původní hlavní vstupní brány, ale v kamenolomu u „Schodů smrti“ a v části nazvané Národní památník. Dominují mu pomníky, které nechaly vystavět země, z nichž pocházeli oběti nacistického teroru. Naše výprava se shromáždila u památníku obětí z Československa.

Druhou část exkurze absolvovali studenti s audioprůvodci v prostoru bývalých vězeňských bloků a apellplatzu. Vedle budov, ve kterých vězni spali, se zde nachází Zeď nářků (též Česká zeď), krematorium, sprchy, věznice se samotkou a tzv. „Revír“. Ten dnes slouží jako muzeum, v němž je možné zhlédnout od května 2013 dvě stálé výstavy „Koncentrační tábor Mauthausen 1938-1945“ a „Místo činu Mauthausen – hledání stop“. V „Místnosti jmen“ mohou návštěvníci procházet seznamem všech obětí. V areálu celého tábora jsme strávili čtyři hodiny.

Během zpáteční cesty domů dostali studenti prostor klást doplňující otázky k prohlídce. Na všechny dotazy ochotně odpovídala delegátka zájezdu.

Zapsala: Mgr. Veronika Sudíková

Školní zájezd do Mauthausenu