OBCHODNÍ AKADEMIEU Stadionu 486, 266 37 Beroun

S fondy EU na zájezdu do Anglie a Walesu

Veronika Klánová o zájezdu do Anglie a Walesu 18.- 26. listopadu 2015 

Ve středu 18. listopadu jsme se vydali na dlouhou cestu, která však stála za to. Týden jsme strávili poznáváním krás dvou britských zemí, a to Anglie a Walesu, který sice není tak proslulou turistickou destinací, nicméně je místem neméně krásným a zajímavým. Byl to můj třetí zájezd do Velké Británie a i tentokrát mne tato země nadchla a okouzlila. Zájezd se vydařil po všech stránkách – od počasí přes organizaci až po skvělé hostitelské rodiny. Velký dík samozřejmě patří paním profesorkám PhDr. M. Korbové a Mgr. S. Nekvindové, které si nás vzaly pod svá křídla a umožnily nám prožít týden plný skvělých zážitků. Ale teď už všechno pěkně popořádku.

Čtvrtek 19. listopadu
První den našeho zájezdu jsme strávili ve velšské metropoli, hlavním městě Cardiff. Zde jsme navštívili dva nejvýznamnější turistické cíle. Začali jsme prohlídkou velšského národního stadionu Millenium Stadium, který je svou kapacitou druhým největším zastřešeným stadionem na světě. Za doprovodu energického velšského průvodce jsme měli možnost nahlédnout do jeho zákulisí. Odpoledne jsme se pak věnovali prohlídce jedné z dominant města, a to středověkého hradu Cardiff Castle.

Pátek 20. listopadu
Den jsme zahájili v Chesteru dopoledním tříhodinovým kurzem angličtiny. Naše konverzační schopnosti prověřovali rodilí mluvčí – v mém případě sympatický velšský rodák Richard. Odpoledne jsme zavítali do místní zoo, prošli se po dochovalých městských hradbách a vyfotili jsme si proslulou hodinovou věž Eastgate Clock. Kochali jsme se pohledem na historické centrum, které je zajímavé pro své typické bílo-černé Tudorovské domy, a neopomenuli jsme ani prohlídku slavné katedrály.

Sobota 21. listopadu
Dnešní den patřil poznávání přírodních krás severního Walesu. Vypravili jsme se do národního parku Snowdonia, třetího největšího a nejstaršího národního parku ve Velké Británii. Podnikli jsme výšlap na horu Snowdon, nejvyšší velšský vrchol měřící 1 085 metrů. Počasí nám doopravdy přálo, a tak jsme se za slunečních paprsků mohli kochat nádhernou krajinou. Déšť nás zastihl až při sestupu. Ale co by to bylo za zájezd do Anglie bez okusení toho pravého notoricky známého střídavého počasí.

Neděle 22. listopadu
Dnes jsme se vydali do víru dvou slavných anglických měst – Manchesteru a Liverpoolu. V Manchesteru jsme navštívili Muzeum vědy a průmyslu. Poté jsme se přesunuli do Liverpoolu.  Krásy města jsme měli jako na dlani při projížďce autobusem hop on – hop off. Den jsme zakončili jak jinak než v rytmu skupiny Beatles, jejímž domovem je právě Liverpool. Navštívili jsme Beatles Story, proslulé muzeum, kde jsme se o této možná nejslavnější kapele všech dob dozvěděli spoustu zajímavých poznatků.

Pondělí 23. listopadu
Dopolední náplní byl opět kurz angličtiny. Odpoledne jsme se vydali do oblasti Peak District, nejstaršího a největšího britského národního parku. Vyšlapali jsme na útes Stanage Edge, který i přes drsné větrné počasí nabízel zajímavý výhled na široké okolí.

Úterý 24. listopadu
Dnes nás čekala poslední lekce angličtiny. Po obdržení certifikátů jsme se naposledy rozloučili s centrem Chesteru a vydali se na prohlídku krásného hradu Caernarfon, který patří mezi nejznámější hradní komplexy ve Walesu. Den jsme zakončili zastávkou u moře a procházkou po jednom z nejdelších mol na světě.

Středa 25. listopadu
Poslední den našeho zájezdu jsme strávili ve městě Cambridge, domově druhé nejstarší univerzity v Anglii, která se řadí mezi nejprestižnější univerzity na světě. Zážitkem byla prohlídka slavné koleje King’s College. Prohlídku města jsme zakončili procházkou podél řeky Cam. Po tom, co jsme si užili místních nákupů, jsme se pomalu, ale jistě vydali na cestu domů. Já se ale už teď těším, až se do Velké Británie opět vypravím.

S fondy EU na zájezdu do Anglie a Walesu